Un nou any, i nou rescat. La Generalitat de Catalunya ha hagut de tornar a injectar diners al Circuit de Catalunya, una instal·lació que es manté sistemàticament en pèrdues des del 2009. El Circuit de Catalunya ha fet una ampliació de capital de 7,5 milions, que ha cobert íntegrament Avançsa, una empresa pública de la Generalitat teòricament dedicada a la promoció industrial, segons ha pogut confirmar l’ARA. Aquests diners se sumen a l’ampliació de 2,5 milions que Avançsa ja va assumir l’any passat. Segons el Govern, aquesta segona ampliació “ja estava prevista”, però no ha sigut fins ara que s’ha executat.
En els dos casos les ampliacions de capital s’han realitzat amb el propòsit exclusiu de cobrir les pèrdues que genera la instal·lació any rere any. En concret, el 2015 va perdre 8,3 milions d’euros, segons les últimes dades dipositades al Registre Mercantil. Cal sumar-hi els 7,2 milions perduts el 2014 i els 6,8 milions del 2013. En total, 22 milions de números vermells en només tres anys, i el que és pitjor, la xifra és cada cop més elevada.
La ruïna de la Fórmula 1
La Generalitat creu que aquest any hauria de ser l’última vegada que assumeix en solitari el cost de sufragar les pèrdues del Circuit. “Hi ha una sobreexposició pública”, protesta una persona del Govern. De fet, l’aportació pública recau cada cop més en la Generalitat, que anualment hi aporta 6 milions provinents de la taxa turística. Des de l’entrada d’ Ada Colau a l’Ajuntament de Barcelona el consistori ha anat reduint la seva aportació: aquest any només ha posat dos milions al Circuit (la meitat que en els exercicis anteriors) i el dubte és si el 2017 hi aportarà res. La Diputació de Barcelona hi posa dos milions més.
Cansada d’assumir les pèrdues en solitari, la Generalitat ja estudia fórmules per fer que el sector privat ajudi a sufragar el cost de tenir el Circuit , que és el mateix que dir el cost de tenir Fórmula 1. Tal com expliquen les persones que coneixen la situació, la immensa majoria del negoci del circuit recau en la Fórmula 1. Però també bona part de les seves pèrdues. El contracte amb Formula One Group, la propietària de l’espectacle, obliga a pagar una quantitat secreta de milions d’euros. El contracte no és públic, però els coneixedors de la matèria expliquen que el que es paga a l’empresa (i al seu conseller delegat, Bernie Ecclestone) sempre és molt superior al que s’ingressa per la venda d’entrades. La diferència entre una cosa i l’altra explica la immensa majoria de les pèrdues, afirmen les fonts consultades.
El nou pla estratègic
El president del Circuit de Catalunya, Vicenç Aguilera, afirma que s’està preparant “un nou pla estratègic per als pròxims cinc anys”. L’objectiu: tenir un pla “que no miri tant a curt termini”, motiu pel qual s’està preparant “un menú complet” que permeti tenir “consistència financera mantenint la Fórmula 1 i les motos”, que són l’altre principal negoci del Circuit, tot i que lluny dels monoplaces. Amb tot, Aguilera no vol donar més detalls sobre el nou pla estratègic.
Diverses fonts asseguren que la idea és fer que “tots els sectors que es veuen beneficiats de l’existència de la Fórmula1” aportin diners per fer sostenible el Circuit.
Els defensors de la Fórmula 1 sempre han afirmat que tenir aquest espectacle és rendible per a tot el país perquè genera un gran impacte econòmic que va més enllà del compte de resultats del Circuit de Catalunya. Ara la Generalitat vol, doncs, que els sectors que se’n veuen beneficiats hi facin una aportació. Quan es parla del sector privat, al Govern es pensa en diferents sectors a més de l’hoteler, que és el primer que a tothom se li acut. Altres operadors turístics, les empreses de transport i d’automoció podrien ser de les escollides.
Segons un estudi presentat fa dos anys pel RACC (que, per cert, és accionista del Circuit amb un 18% del capital), les competicions esportives que es fan a Montmeló tenen un impacte de 332 milions en l’economia catalana. D’aquesta quantitat, el 84%, és a dir, 279 milions, corresponen a la Fórmula 1 i MotoGP. Donant per vàlid aquest estudi, sobre el paper no hauria de ser gaire complicat trobar qui pugui ajudar a cobrir les pèrdues. La realitat, però, és que quan la Generalitat pica a la porta de les empreses tothom es fa el despistat.
Per a alguns dels consultats, la manera ideal seria incrementant la taxa turística, ja que tot el que es recapta es destina a promoció, que és el que en definitiva és la Fórmula 1. Però això faria recaure tot el pes en el sector hoteler, i ara es prefereix que quedi més repartit amb altres sectors.
LES CLAUS
- Per què perd diners el Circuit de Catalunya cada any?
Perquè, per si sol, el negoci de la Fórmula 1, MotoGP i la resta d’espectacles que s’hi fan no són sostenibles amb la venda d’entrades. Els ingressos estan molt per sota del cost que té el contracte amb Formula One Group i Bernie Ecclestone, que està valorat en diversos milions d’euros però la quantitat és secreta.
- Què vol fer la Generalitat perquè el negoci sigui sostenible?
Demanar diners al sector privat, i no només als hotelers. Empreses de transport, automoció, o operadors turístics també podrien estar entre els escollits.
- Hi ha risc que la Fórmula 1 deixi Catalunya?
El risc hi és, però la intenció dels gestors del Circuit de Catalunya és mantenir-la. En última instància, la decisió la tindrà la Generalitat, que és qui té la majoria del capital de la instal·lació i qui n’està assumint la majoria de pèrdues. Si el sector privat decideix no implicar-se en la sostenibilitat de la instal·lació, serà una possibilitat real.
- I no seria millor perdre la Fórmula 1 i oblidar-nos-en?
Segons un estudi del RACC (que té una participació minoritària al Circuit) només la Fórmula 1 i MotoGP tenen un impacte de 279 milions en l’economia catalana. “Té un gran impacte al territori i en la gent”, explicava al juny Josep Mateu, president del RACC, a l’ARA. Però la Generalitat creu que justament aquest impacte econòmic justifica que el sector privat s’hi impliqui.